När du väljer att studera väljer du att påverka din framtid
All utbildning vid universitet och högskolor sker i form av kurser. Du kan välja att läsa ett program som är ett färdigt ”utbildningspaket” bestående av ett antal kurser. Du kan även välja att själv skapa din egen utbildning genom att söka fristående kurser. Alla kurser omfattar ett visst antal poäng, som är beroende av studietiden. 1,5högskolepoäng = 1 vecka, 30 poäng = 1 termins heltidsstudier. På högskolan får du själv ta ett stort ansvar för dina studier. Det är oftast mindre gemensam lärarledd undervisning än i gymnasieskolan.
Bra information på internet
www.studera.nu
www.antagning.se
GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET
Du som går gymnasiet har grundläggande behörighet med en
Examen från ett högskoleförberedande program
eller
Examen från ett yrkesprogram (yrkesexamen) och har godkänt betyg i Svenska 2 och 3 och i Engelska 6.
EXAMEN FRÅN GYMNASIESKOLAN
Högskoleförberedande examen
• Examen från ett högskoleförberedande program omfattar 2 500 gymnasiepoäng där minst 2 250 gymnasiepoäng ska ha lägst betyget godkänt (E).
• I de godkända betygen måste det ingå kurser i svenska eller svenska som andraspråk på sammanlagt 300 gymnasiepoäng (Svenska 1–3, alternativt Svenska som andraspråk 1–3), engelska på sammanlagt 200 gymnasiepoäng (Engelska 5 och 6) samt matematik på sammanlagt 100 gymnasiepoäng (Matematik 1). I examen ingår också godkänt betyg i gymnasiearbetet.
Bra att veta: En gymnasieexamen från ett högskoleförberedande program ger grundläggande behörighet.
Yrkesexamen
• En yrkesexamen omfattar 2 500 gymnasiepoäng där minst 2 250 gymnasiepoäng ska ha lägst betyget godkänt (E).
• I de godkända betygen måste det dels ingå en eller flera kurser i svenska eller svenska som andra språk, engelska och matematik om sammanlagt 100 gymnasiepoäng i varje ämne (Svenska 1, alternativt Svenska som andraspråk 1, Engelska 5 samt Matematik 1), dels kurser inom de programgemensamma ämnena med 400 poäng. Godkänt betyg på gymnasiearbetet krävs också för att få en examen.
Tänk på: En gymnasieexamen från ett yrkesprogram ger bara grundläggande behörighet om du har läst och fått lägst betyget E i Svenska 2 och 3 (eller Svenska som andraspråk 2 och 3) och i Engelska 6.
Du kan alltid komplettera i efterhand, men ta reda på vad som ingår i din examen innan du söker till högskolan.
SÄRSKILD BEHÖRIGHET
Förutom kravet om grundläggande behörighet för högskolestudier, har många utbildningar också särskilda förkunskapskrav som är kopplade till utbildningens innehåll.
För varje utbildningsområde (juridik, arkitektur, vård) har man bestämt vilka förkunskaper som är nödvändiga för att en student ska kunna följa utbildningar som ges inom just det området.
URVAL
Vid urval till programmen skall minst en tredjedel av studenterna tas in på betyg från gymnasieskolan och minst en tredjedel från högskoleprovet.
Urval genom betyg innebär att ju högre betyg du har, desto större möjlighet har du att komma in på högskolan. Ett betyg i en kurs som omfattar många gymnasiepoäng väger tyngre än betyg i en kurs som omfattar färre poäng.
Det finns möjligheter att göra urval på andra grunder än betyg och resultat på högskoleprovet, t ex intervjuer, arbetsprov, inträdesprov och liknande. Tänk på att ansökningstiden till utbildningar som tar in på alternativa sätt ofta har tidigare ansökningsdatum. Ibland krävs det att man gjort högskoleprovet för att komma ifråga gällande alternativa urval.
STUDENTBOSTAD
På de flesta högskole- och universitetsorter finns det bostäder som är avsedda för studenter. Dessa är oftast färre till antalet än det antalet studenter som studerar på orten, vilket innebär att det ibland kan vara ganska svårt att få en egen studentlya. Därför är det bra att ställa sig i kö för att få en studentbostad tidigt. Detta görs till det bostadsföretag på orten som förvaltar studentbostäder, se under respektive högskolas adressuppgifter.
Kontaktuppgifter till alla Sveriges högskolor/universitet hittar du i regel via www.studera.nu