En utbildning där ansvar, social kompetens, service och tekniskt kunnande är viktiga hörnstenar i yrkesutövningen. VVS & Fastighetsprogrammet är ett yrkesprogram med grundläggande behörighet till högskolan.

PROGRAMINFORMATION

Genom att både använda huvud och händer får du kunskap i VVS samt kyl- och värmepumpsteknikens olika områden; installation, drift, underhåll, service och övervakning av reglerutrustning för datoriserade program. Det ingår även att lära sig olika svetstekniker.

VVS-montörer ställs dagligen inför uppgiften att montera rörledningar och andra komponenter som gör att vi kan duscha, tvätta och ha ett skönt inomhusklimat. Förutom själva installationen har montören ofta ansvar för att sköta exempelvis planering och inköp samt träffa kunder/beställare och leverantörer, många inom branschen blir egna företagare, därför behövs även kunskap inom ekonomi och service.

Kyl- och värmepumpsmontören jobbar också mycket nära kunder och målet är att bli certifierad kylmontör. I våra nya miljöbyggnationer på KCM för badrumsinstallation och apparatrum får du en känsla för verklighetstrogna installationer och övningsmoment för att vara väl förberedd för lärlingsperioden.

FÖRSTKLASSIG SKOLA

Hos oss träffar du engagerade lärare, du arbetar i mindre klasser och får stor chans till mycket extrahjälp. Vi varvar det praktiska med teori, men den större delen av tiden får man arbeta praktiskt. Vi har fräscha lokaler och mycket övningar som förbereder dig bra inför lärlingstiden. Du går på en skola som ligger precis intill tåg & buss station med bra pendlingsmöjligheter (se mer om pendlingstider under Hitta hit).

VF_markning2015_860xXXX

APL – ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE

Under din tid på skolan ingår 15 veckors praktik (APL) här krävs engagemang, punktlighet och att visa framfötterna för att kanske få en anställning efter tiden i skolan. Tiden är uppdelad på 3 år.
Årskurs 1: 3 veckor totalt, 2 veckor på företag och 1 vecka på studiebesök.

Årskurs 2 & 3: 6 veckor/läsår på företag.

”Det bästa med att gå på KCM är att man lär sig väldigt mycket, det är bra stämning samt att det är lugnt och skönt på skolan. KCM:s lokaler är riktigt fräscha. Jag valde VF för att jag vill jobba med händerna och få ett jobb snabbt när jag slutar.” DENNIS MAGNUSSON, VF16

VF-citat-2015-860x328

”Jag sökte till KCM för jag var inte nöjd med min förra skola. På KCM har jag både bra lärare och klasskompisar samt undervisningen är mycket bra. Vi har fina och fräscha lokaler. Jag valde VF för att jag tycker om att arbeta med kroppen och så är VVS roligt.”
SAMUEL ZADIG, VF13

VF_citat2

”Det bästa med att gå på KCM är att lärarna är bra och att hela skolan är så pass fin. I vårt område känns allting nästan nytt. Stämningen på skolan är bra. Det är lugnt i korridorerna och det känns som alla trivs bra”
FELIX ROSANDER LILJA, VF14

VF_citat1

”Jag är inne på mitt andra år på VF. Jag måste säga att detta har betytt mycket för mig eftersom jag har lärt mig så sjukt mycket sen jag började 1:an. VF-programmet har fått nya fräscha lokaler och det tycker jag är perfekt eftersom vi är väldigt mycket ute i verkstaden och behöver då en bra arbetsmiljö så vi trivs och kan koncentrera oss på vårt arbete.” 

JOAKIM PETERSON , VF12

 


Lärare från VF tillsammans med rektor Bennie Söderblom var på studieresa i Cholet Frankrike. Här ser ni delegationen.


DETTA KAN DU BLI

VVS montör
Kyltekniker
Industrimontör
Egen företagare
VVS grossist
Arbete inom tillverkningsindustrin


Inriktningar
KYL- och VÄRMEPUMPSTEKNIK

Du fördjupar dig i kunskapen om installation och drift av exempelvis kyl- och frysdiskar eller isbanor.

VVS

Som VVS Montör arbetar man med mycket eget ansvar som kräver kreativitet, fantasi och problemlösning. Man arbetar ofta direkt mot kund och får sköta inköp, planering samt träffa beställare och leverantörer.
Vägen till VVS-montör: 3 år gymnasial utbildning med godkända betyg och 2 år lärlingstid (3400 timmar) samt branschprov för att bli certifierad.

Du lär dig teori i systemen och hur man
installerar exempelvis:
• Värmepumpar
• Badrum
• Värmepannor
• Värmesystem som radiatorer & golvvärme
• Hydrofor anläggning
• Avloppsanläggningar
• Olika styrsystem
• Ritningar och ritningsläsning
• Gassvetsning/Tigsvetsning


STUDERA VIDARE

Om du vill studera vidare efter VVS- och fastighetsprogrammet är här några förslag på utbildningsvägar: Högskoleingenjör, civilingenjör, energitekniker, servicetekniker och mycket mera.

Programmet ger direkt behörighet till Yrkeshögskolans utbildningar (YH).


PROGRAMSTRUKTUR

Gy11 VF


TIMPLANER ÅK 1

VF17

TIMPLANER ÅK 2

 

VF16

TIMPLANER ÅK 3

VF15