PROGRAMINFORMATION

Gymnasial lärlingsutbildning på hantverksprogrammet är en utbildningsväg för dig som vill få möjligheten att uppleva arbetslivet redan på gymnasiet, samtidigt som du klarar av skolans vanliga kurser i en intensiv studieform.

Den största skillnaden mellan en gymnasial lärlingsutbildning och övrig gymnasial yrkesutbildning är att du, som lärling, är en del av ett arbetslag på en arbetsplats. På arbetsplatsen gör du det mesta av din yrkesutbildning och din yrkeslärare har nära kontakt med handledaren på företaget. Tillsammans ”syr de ihop” din utbildning på bästa sätt. När du tar studenten har du fått kontakt med företag/verksamheter vilket gett dig en bra start i ditt kommande yrke.

Förutom att du gör de flesta yrkeskurser på en arbetsplats så har du samma möjligheter att läsa kurser som de elever som går på de nationella programmen.

”Jag har alltid velat bli frisör så när min klass träffade rektor och syv på KCM så tyckte jag att man skulle starta en frisörutbildning i Markaryd och det gjorde man.

Jag ville gå på KCM för jag har bara hört bra saker om skolan. Nu läser jag vanliga kurser med ekonomiprogrammet och det funkar jättebra men jag tror det krävs lite mer av en elev att läsa som lärling.”
Matilda Pettersson, HV14


INRIKTNING FRISÖR

Inriktningen frisör ska ge kunskaper och färdigheter i olika behandlingar, tekniker och hantering av verktyg samt kunskaper om material som förekommer inom branschen. Inriktningen kan leda till arbete inom frisörbranschen.

Förutom flera kurser inom frisör ingår t.ex.:

Entreprenörskap

Hantverk – introduktion

Hantverkskunskap – tradition och utveckling