En utbildning som sätter människan i centrum och utvecklar ledarskap och kommunikation. Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram med grundläggande behörighet till högskolan.

PROGRAMINFORMATION

För dig som gärna engagerar dig för andra människor är Barn- och fritidsprogrammet det rätta. Här förbereder du dig för arbete med människor i olika åldrar och inom flera olika yrkesområden. Tillsammans med dina kamrater får du hålla i många roliga aktiviteter för barn och ungdomar. Du lär dig förstå hur varje människa påverkas utifrån hans/hennes sociala och fysiska behov. Vi lever i ett samhälle där alla skall ha samma möjligheter oavsett kön, hudfärg eller funktionshinder. Under utbildningen kommer du att hamna i situationer där det är viktigt att du kan ta ställning och visar att alla har samma värde. Stor vikt läggs på träning av ledarskap och organisation.

APL- ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE

I utbildningen varvas teori med totalt 15 veckors praktik (APL), inom verksamheter som t ex skola, förskola, fritidshem, handikappomsorg, och idrottsverksamhet.

FÄLTSTUDIER

I årskurs tre tillbringar du en händelserik vecka i fjällen (Åre) där du får lära dig skidåkning både på längden och utför, samt åka snowboard. Andra häftiga upplevelser som att sova i snöbivack, bada i isvak (frivilligt förstås), åka hundspann samt köra snöskoter har våra elever fått vara med om.

”Jag sökte KCM för att jag hört bra saker om skolan och här är många bra lärare. Jag vill bli polis och då är BF ett bra program att gå.”

AMANDA KOMSTADIUS, BF14

”Jag valde BF för att det är ett bra program och ett bra utgångsläge om man vill jobba med människor. KCM är en bra och lugn skola med lärare som vill elevernas bästa, vilket leder till en bra utbildning för oss elever.”

MATILDA VÄKEVÄINEN, BF14

BF-citat-2015-860x328

”Stämningen på KCM är väldigt bra. Mycket skratt och god gemenskap. Jag valde BF för att jag gillar och vill arbeta med människor. Jag rekommenderar programmet för att vi arbetar mycket praktiskt samt att det är en god variation i arbetssätten. Jag kommer sakna KCM och BF efter studenten.”

THIM LUUKKONEN, BF13

BF_citat2

”Jag valde BF för det är ett intressant program med mycket ledarskap. Vi har fräscha lokaler samt bra och hjälpsamma lärare. Stämningen på KCM är lugn och bra. Dessutom har jag nära till skolan.”

ALBIN WERNER, BF13

BF_citat1

”Jag valde BF för det verkade intressant och det passade mig bäst. Det bästa med att gå på KCM är att vi har roliga lektioner, det är roligare att plugga och man känner nästan alla. Jag rekommenderar KCM för att det är en mysig skola, trevliga elever och lärare, god mat, bra lokaler samt ett leende på allas läppar.”

SANNA CEDERLUND, BF13


DETTA KAN DU BLI

Förskollärare
Lärare
Fritidspedagog
Polis
Socionom
Arbetsterapeut
Behandlingsassistent
Hälsocoach
Personalvetare
Psykolog
Sjukgymnast
Ungdomscoach
Missbrukarvård
Fritidsledare
…och mycket mer


Inriktning
PEDAGOGISKT ARBETE

Du lär dig om barn och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter. Inriktningen ger förutom grundläggande behörighet till högskolan, behörighet att arbeta som barnskötare eller elevassistent direkt efter avslutad utbildning.


PROGRAMSTRUKTUR

Gy11 BF


TIMPLANER ÅK 1

 

BF17

 

TIMPLANER ÅK 2

BF16

 

TIMPLANER ÅK 3

BF15